In het onderwijs is steeds meer aandacht voor de individuele leerling, talentontwikkeling en sociale veiligheid. Hoe een school dit invult ligt vast in een schoolplan. Maar hoe maak je dit praktisch en zorg je dat iedereen aan boord is (en blijft) om dit plan te realiseren?
En... hoe presenteert de school zich aan nieuwe leerlingen en potentiële medewerkers? Past dit bij de werkelijkheid én de doelen van de school? Wat maakt de school uniek?
Bekijk waar ik jouw organisatie mee kan helpen.
Een logo en stijl moeten passen bij de identiteit van de school. Het moet een duidelijk en herkenbaar beeld geven van waar de school voor staat. Het vaststellen van die strategische waarden (missie, visie, doelen en uitstraling), middels een sessie met belanghebbenden, vormt de basis waarop de stijl wordt opgebouwd. Naast de huisstijl ontwerp ik ook wervings- en informatiemiddelen en de website.
In het schoolplan staan doelen op het gebied van onderwijskwaliteit en -tijd, hoe de school omgaat met sociale veiligheid en hoe de leerlingen mogen meepraten én beslissen over de school en keuze van docenten. Ik ontwerp en begeleid doeltreffende sessies met belanghebbenden en de doelgroep, help met de ontwikkeling én de visualisatie van het schoolplan.
Het werven van nieuwe leerlingen kost tijd en inzet. Wat maakt de school uniek en leuk? En hoe laat je dat zien? Ik betrek medewerkers én leerlingen bij de ontwikkeling van een opvallende wervingscampagne, passend bij waar de school voor staat. De website is een belangrijk onderdeel van leerlingenwerving. Ik geef advies over en/of maak een webontwerp die hierop afgestemd is.
In een krappe banenmarkt is het een uitdaging om docenten te werven én te behouden. Ik vraag medewerkers wat het werken bij jouw organisatie bijzonder maakt, waar ze trots op zijn en wat ze willen vertellen aan nieuwe collega's. Dit vormt het imago van de organisatie als werkgever, de basis voor een employer branding en wervingscommunicatie.
In het schoolplan staat de theorie. Maar het ook daadwerkelijk toepassen brengt vaak uitdagingen met zich mee. Tijdens een afwisselende en energieke sessie vragen we medewerkers om hun ideeën en ervaringen - hoe werkt het plan in de praktijk, wat gaat goed en wat moet beter? Ik ontwerp en leid deze sessies en vat de conclusies visueel samen.
In een organisatie met veel medewerkers is een goede interne communicatie van belang. Iedereen moet op de hoogte zijn van de beleidsplannen, wat er gebeurd op de school en/of diverse locaties en weten hoe dit van invloed is op hun werk. Ik doe onderzoek naar de interne communicatie, geef advies en ontwerp de benodigde middelen.
Een school is zoveel meer dan een gebouw met leerlingen en docenten. Het is een organisatie met een visie en missie; vol mensen met meningen, ervaring en ideeën die deze plannen moeten realiseren.
Ik help met het optimaliseren van doelen en communicatie, en daarmee ook processen binnen de school.
Een schoolplan is een planmatig sturingsinstrument voor de school. Maar waarom niet dit plan leidend laten zijn voor de vormgeving van de uitingen van de school; en daarmee verbinding maken tussen strategie en dagelijkse praktijk!?
Lees artikelEen kleine greep uit mijn portfolio:
Doelgroepgericht onderwijs toepassen op interne én externe communicatie.
Ik kan me voorstellen dat je daar nog wel wat vragen over hebt...
Doelgroepgericht onderwijs draagt bij aan de verbetering van het leerproces en de leerresultaten. Door de leerling centraal te stellen kunnen docenten rekening houden met individuele leerbehoeften, interesses en talenten. Daardoor voelen leerlingen zich meer gemotiveerd en betrokken bij het leerproces. Ze zien de waarde en toepassing ervan in hun eigen leven (nu en in de toekomst).
Als school wil je dat iedereen de juiste boodschap krijgt op de juiste manier. Daarvoor is gerichte en duidelijke communicatie nodig. En dat begint met de basis. Want waar sta je voor als school? Wat zijn de doelen? Wat biedt je je leerlingen en medewerkers? Hoe sta je in voor kwalitatief onderwijs? Als Creatief Meedenker verscherp ik deze strategische informatie; geef adviezen voor doeltreffende communicatie en ontwerp bijpassende en begrijpelijke middelen.
Iedereen met wie de school communiceert - en er dus een mening over gaat hebben - kan meedenken over doelgroepgericht communiceren. Denk hierbij aan ouders, leerlingen en leraren van basisscholen. Ook betrokkenen vanuit de organisatie denken mee, zoals medewerkers. Het is goed om personen die uiteindelijk akkoord moeten geven in een vroeg stadium te betrekken.
Dat weet je pas echt als het merendeel van je doelgroep dat zegt... Nou ja, je snapt het punt. Je zult het je doelgroep moeten vragen. Als Creatief Meedenker doe ik dat voor jou met behulp van diverse soorten onderzoek, afhankelijk wat nodig is. Ik ga bijvoorbeeld in gesprek met de leerlingen, ga voorbij het beleefde antwoord en vraag door. Of ik doe interactieve onderzoeken zoals op de foto hieronder.
Als de sessie niet goed opgezet is, kan het heel saai zijn, dat klopt. Ik doe daarom bewust moeite om afwisselende en energieke sessies te ontwerpen en te leiden. In het ontwerp van de sessie hou ik rekening met een diversiteit aan werkvormen, de lengte én locatie van de sessie, intensiviteit en doelen). Kiezen we samen voor een bijzondere locatie zoals een theater of het strand (zie foto) dan pas ik enkele werkvormen hierop aan.
Laten we
kennismaken!
Neem contact op