< Blog | Cases

Strategische sessie

Gezamenlijk brainstormen met creatieve werkvormen

Tijdens een gezamenlijke sessie of workshop met belanghebbenden komt een gesprek op gang over doelen en doelgroepen, obstakels en kansen. Als sessieleider (facilitator) stuur ik het gesprek, duik de diepte in waar nodig en stel scherpe vragen.

Aan het eind van de bijeenkomst staan alle neuzen dezelfde kant op en ligt er een basis waarop beslissingen genomen kunnen worden.

Hulp nodig?

Bekijk waar ik jouw onderneming of organisatie mee kan helpen.

Merk- en communicatiestrategie

Een logo, stijl en communicatiemiddelen moeten passen bij de identiteit van de organisatie. Het moet een duidelijk en herkenbaar beeld geven van waar de organisatie voor staat.

Het vaststellen van die strategische waarden (missie, visie, doelen en uitstraling), middels een sessie met belanghebbenden, vormt de basis waarop de stijl, website en/of communicatiestrategie wordt opgebouwd.

Organisatieplannen

Voor een langetermijnvisie is het nodig om doelen in een breder perspectief te plaatsen. Hoe gaat de organisatie om met huidige en toekomstige ontwikkelingen?
Waar staat de organisatie voor en hoe ziet dat eruit over 5 of 10 jaar?

Ik ontwerp en begeleid doeltreffende sessies met belanghebbenden, help met de ontwikkeling én de visualisatie van organisatieplannen.

Creatieve concepten

In een creatieve brainstorm komen betrokkenen samen om nieuwe ideeën te bedenken en te ontwikkelen voor specifieke uitdagingen of kansen.

Na het vaststellen van het doel van de creatieve conceptsessie werken stap voor stap naar innovatieve oplossingen en visuele concepten. Dat doen we met creatieve en actieve werkvormen zoals werkbladen, balspel, klei of schetsen op grote vellen papier.

Co-creatie

Tijdens een co-creatie gaan we, na het vaststellen van de behoeften en doelen, aan de slag met een creatieve uitwerking ervan.

Denk hierbij aan het maken van prototypes en deze testen. Een voorbeeld hiervan is het, in stappen, schetsen van wireframes van een nieuwe website.

Werving

Bij de werven van medewerkers én de doelgroep (zoals leerlingen) is het van belang dat je doet wat je beloofd. Het aantrekkelijk én eerlijk vertellen wat je als organisatie echt te bieden hebt is de basis van wervingscommunicatie. Daarnaast wil je weten hoe je opvalt in het drukke medialandschap. Met een sessie halen we deze informatie op.

Teambuilding en participatie (Design Thinking)

Een team versterkende activiteit doen, die ook nog eens nuttig is? Willen of moeten participeren en dit op een creatieve manier doen?

In dat geval is een workshop Design Thinking erg leuk. Gezamenlijk gaan we brainstormen over een op te lossen uitdaging. Die uitdagingen kunnen bijvoorbeeld werk- of maatschappelijk gerelateerd zijn. Aan de hand van enkele werkvormen komen we tot mogelijke oplossingen. We maken prototypes en gaan deze testen.

Het samen oplossingsgericht denken versterkt het team en motiveert creatief denken.

Een andere sessie nodig?

De principes voor een sessie zijn in de meeste gevallen hetzelfde: je wil informatie ophalen of toetsen en alle belanghebbenden hierbij op tijd betrekken. En dat het liefst in een gestructureerde, doelgerichte en prettige werkvorm.

Of het nou gaat om een interne of externe sessie. Of een vorm van burger- / doelgroepparticipatie.... Ik sta voor je klaar met een passende en op maat gemaakte sessie.

Meer weten? Neem contact op voor een meedenkgesprek

Een strategische sessie is een gelegenheid om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Door verschillende perspectieven en inzichten samen te brengen, kunnen organisaties nieuwe en innovatieve oplossingen bedenken voor uitdagingen en kansen.
Afina Weidema
Creatief Meedenker
Strategische communicatie en gebruiksvriendelijk ontwerp

Participatie, stap voor stap

Stap 1

Meedenkgesprek

Stap 2

Sessie plannen

Stap 3

Ontwikkeling
werkvormen

Stap 4

De sessie

Stap 5

Resultaten
uitwerken

Stap 6

Plan van aanpak vervolgstappen

Werkvormen op maat

Elke organisatie is anders. De reeds beschikbare en op te halen informatie ook. Daarom maak ik elke sessie op maat. Sommige werkvormen gebruik ik vaker maar ik stem ze altijd af op de doelen en de vraag.

Ook zorg ik voor een prettige afwisseling in intensiviteit en activiteit zodat de sessie niet langdradig of te vermoeiend is.

De sessie

Tijdens de sessie zorg ik dat iedereen aan het woord komt. Als externe sessieleider kan ik objectief en onpartijdig de sessie leiden. Ik stel scherpe en verdiepende vragen, bijvoorbeeld over dingen die voor medewerkers heel logisch lijken.

Ik leid de gesprekken in goede banen en zorg ervoor dat de sessie gestructureerd, productief en op tijd verloopt.

Een sessie is zoveel meer dan een vergadering of alleen maar post-its schrijven. Met afwisselende werkvormen is het een bruisende ochtend/middag waarvan velen naderhand zeggen: Dat moeten we vaker doen!
Afina Weidema, online en offline strategische brainstormsessies voor websites en communicatie
Online sessie, voorafgaande aan de ontwikkeling van een website
Voorbereidingen voor een afwisselende sessie aan en op het strand
Strategische sessie voor zzp en mkb
Een strategische sessie met een grotere groep

Veel gestelde vragen

Een strategische sessie. Ik kan me voorstellen dat je daar nog wel wat vragen over hebt...

We hebben al een goed idee over onze doelen, waarom dan toch een sessie?

Fijn dat er al nagedacht is over de doelen! In een meedenkgesprek voorafgaande aan de sessie bespreken we welke kennis er al is en welke feiten verscherpt moeten worden. Soms is het wenselijk om opgehaalde doelen te controleren of draagvlak te creëren binnen de organisatie.

Wat is het belang van een externe sessieleider?

Als externe sessieleider ben ik onafhankelijk en heb ik geen persoonlijke betrokkenheid bij de organisatie. Daardoor kan ik objectief en onpartijdig de sessie leiden. Het zorgt er ook voor dat ik scherpe en verdiepende vragen kan stellen, bijvoorbeeld over dingen die voor medewerkers heel logisch lijken.

Daarbij heb ik ervaring en vaardigheden om gevarieerde sessies op maat te ontwerpen, de deelnemers actief te betrekken, gesprekken in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat de sessie gestructureerd en productief verloopt.

Wie moeten er aanwezig zijn bij de sessie?

In een strategische sessie komen alle belanghebbenden samen. Dat zijn personen die direct of indirect belang hebben bij een bepaalde activiteit of beslissing binnen de organisatie. Het is ook goed om iedereen die er (vroeg of laat) iets over kan zeggen en invloed op de uitkomst heeft in een vroeg stadium te betrekken.

Het is ook mogelijk om een externe sessie te houden; met de doelgroep. Het is wenselijk om interne en externe sessies gescheiden te houden zodat iedereen zich vrij voelt om over de organisatie te praten.

Is een strategisch sessie niet ontzettend saai?

Als de sessie niet goed opgezet is, kan het heel saai zijn, dat klopt. Ik doe daarom bewust moeite om afwisselende en energieke sessies te ontwerpen en te leiden. In het ontwerp van de sessie hou ik rekening met een diversiteit aan werkvormen, de lengte én locatie van de sessie, intensiviteit en doelen). Kiezen we samen voor een bijzondere locatie zoals een theater of het strand dan pas ik enkele werkvormen hierop aan.

Hoe lang duurt een sessie?

Een sessie bestaat uit diverse werkvormen en duurt gemiddeld 3 uur. Het is afhankelijk van het doel van de sessie en de beschikbare tijd.

Hulp nodig bij een creatieve, strategische sessie binnen jouw organisatie?

Laten we
kennismaken!

Neem contact op