< Blog | Cases

Een nieuwe website voor GGMD; informatie en ondersteuning voor diverse doelgroepen

Gebruikersanalyse, informatiestructuur en gebruiksvriendelijk ontwerp (UX/WCAG)

Organisatie: GGMD - Voor doven en slechthorenden

Achtergrondinfo

GGMD biedt, met een breed dienstenpakket, geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening voor personen die doof zijn óf een gehoorbeperking hebben. Een groot deel van de nieuwe cliënten komt via verwijzers.

De opdracht

Vanwege mijn kennis van deze doelgroep én vaardigheden binnen UX-design kreeg ik, als creatief meedenker, de vraag om mee te werken aan een nieuwe website voor GGMD.

De website moet passen in de huisstijl van GGMD, voldoen aan WCAG richtlijnen, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk zijn voor alle doelgroepen. Door het brede pakket van diensten én de diversiteit aan doelgroepen moet er veel informatie gedeeld worden op de website.

Voormalige situatie

De bestaande website is aan vervanging toe. Informatie wordt niet gevonden door de onduidelijke structuur en het toevoegen van onderwerpen. Het ontwerp is niet meer van deze tijd wat zorgt voor een beperkte gebruiksvriendelijkheid.

Disciplines:

Kennis en begrip van de doelgroep

Een goed gestructureerde website maakt het voor de bezoeker gemakkelijker om de nodige informatie te vinden. De basis ligt in het kennen en begrijpen van de diverse doelgroepen.

Ik maakte hiervoor een analyse van de doelgroepbehoeften. Wie komt er op de website en welke informatie heeft diegene nodig? Welke ondersteuning biedt GGMD hierbij en op welke manier moet dat worden gepresenteerd?


Analyse doelgroepbehoeften

GGMD biedt ondersteuning aan personen met allerlei gehoorbeperkingen en hun naasten. Daarnaast moet er op de website informatie staan voor de verwijzers; zorgprofessionals en organisaties binnen het sociaal domein.

Ik maakte een analyse van de diverse doelgroepen en hun informatiebehoeften. Ook de communicatiedoelstellingen vanuit de organisatie en de gewenste acties plaatste ik in dit overzicht. Daaruit volgde een lijst aan eisen voor structuur, functionaliteiten en ontwerp.

Data-analyse gebruikers

Aan de hand van gebruikersgegevens (Analytics) van de bestaande website van GGMD maakte ik een praktische data-analyse.

Het overzicht van veelbezochte pagina's en de termen waar mensen naar zoeken biedt waardevolle inzichten in de informatiebehoefte van de doelgroepen.

De uitkomst gebruikte ik bij de herindeling van de informatiestructuur, de opbouw en inhoud van de pagina's. Zodat, op de nieuwe website, de nodige informatie sneller gevonden wordt.

Informatiestructuur website

Een goed gestructureerde website maakt het voor de bezoeker gemakkelijker om de nodige informatie te vinden. Ook is een duidelijke informatiestructuur belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Ik maakte een nieuwe indeling van het menu, de pagina's en de opbouw van content. De ene kant van de website wordt voor cliënten met hun uitdagingen én de ondersteuning vanuit GGMD; aan de andere kant staat de informatie voor zorgprofessionals, met de voor hen bekende termen.

Wireframe

Aan de hand van de doelgroepbehoeften en de nieuwe informatiestructuur maakte ik een wireframe voor de belangrijkste pagina's.

Een wireframe is een schematische weergave van de indeling per websitepagina. Hierin staan contentblokken en functionaliteiten geschetst zonder gedetailleerde grafische elementen zoals teksten, lettertypes, kleuren en afbeeldingen. De focus ligt op de gebruikerservaring en logische plaatsing en volgorde van elementen op de pagina's.

"Afina verdiept zich in de organisatie en dat zie je terug in haar werk. Ze is flexibel, denkt proactief mee en levert.

Haar vermogen om complexe concepten te begrijpen en praktische oplossingen te bieden en het snel en goed verwerken van feedback zijn zeer waardevol."
Marijn Krijger
Adviseur communicatie en marketing
GGMD voor doven en slechthorenden
Een goede communicatie en overleg is belangrijk. Tijdens dit project ging ik daarvoor regelmatig langs bij GGMD. Op andere momenten spraken we elkaar via Teams, Whatsapp (video)bellen en communicatie via de de mail. Zo kon ik tijdens deze periode ook remote werken, vanuit India.

Van schets tot ontwerp

Samen met de vaste ontwerper van GGMD (die goed bekend is met alle details van de huisstijl) werkten we aan de volgende fase: de visuele uitstraling van de website. Ik maakte een schetsontwerp van de homepagina met de belangrijkste elementen erin. In goede samenwerking heeft de ontwerper deze details uitgewerkt en een echt GGMD sausje gegeven. Tijdens deze ontwerpfase gaf ik praktische adviezen en aanwijzingen om de gebruiksvriendelijkheid te optimaliseren.

Een van de eerste schetsontwerpen

Advies voor ontwerp van mobiele menu

"Een website maken kan ik niet alleen. Dus heb ik een team samengesteld met gewoon de beste websitemakers, waaronder Afina."
Marijn Krijger
Adviseur communicatie en marketing
GGMD voor doven en slechthorenden

Begeleiding ontwerp, realisatie en content

Tijdens de ontwerpfase gaf ik praktische adviezen om de gebruiksvriendelijkheid te optimaliseren. Door snel te schakelen met de bouwer van de website en de ontwerper konden we elkaars vragen en opmerkingen snel oppakken en technische mogelijkheden optimaal benutten.

WCAG richtlijnen

Tijdens deze ontwerpfase gaf ik de begeleiding en adviezen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en richtlijnen voor toegankeiljkheid (WCAG).

Het kleurgebruik, passend binnen de huisstijl, ondersteunt specifieke doelen en functies. Daarvoor is gekozen voor een uitbreiding van het kleurpalet, die voldoet aan WCAG richtlijnen

Optimale navigatie

Een prettige navigatiebeleving wordt mede bepaald door de vormgeving van knoppen en het menu. Navigeren moet snel, soepel en zonder twijfel gebeuren; knoppen en links moeten herkenbaar, logisch geplaatst en subtiel reagerend zijn.

Voor de mobiele variant ontwierp ik een speciaal menu waardoor snel naar de belangrijkste pagina's genavigeerd kan worden.

Content advies en creatie

Ik heb voor de website een uitgebreid contentbriefingsdocument gemaakt. In dit document staat een gedetailleerd advies over waar welke content het beste geplaatst kan worden, rekening houdend met de structuur en gebruiksvriendelijkheid van de site.

Vervolgens heb ik alle content gemaakt voor de website. Ik zorgde ervoor dat de inhoud niet alleen informatief en relevant is. Voor de gebarentaalvideo's maakte ik de scripts en bood ondersteuning bij de opnames op green screen en de nabewerking.

Controle voor live-gang

Samen met het team hebben we een uitgebreide check voor livegang uitgevoerd.
Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat alle elementen correct functioneren en de inhoud foutloos is.

Deze controle helpt om technische problemen, zoals gebroken links of foutieve afbeeldingen, te voorkomen. Daarnaast waarborgt het dat de teksten consistent zijn. Deze laatste stap is cruciaal om een professionele en betrouwbare indruk te maken op de gebruikers vanaf het moment dat de website live gaat.

"Fantastisch gedaan! Overzichtelijker en gemakkelijker in gebruik."  
"Mooi geworden! Een stuk moderner, maar het maakt toch een vertrouwde indruk voor de gebruiker."                            
Reacties van bezoekers van de nieuwe website

Het resultaat

Na weken van grondige analyse, het structureren van informatie, ontwerpen, realiseren en contentcreatie is de website, vanaf juni 2024, live. Het resultaat is een frisse en moderne website, volledig afgestemd op de behoeften van de doelgroep.

De website vormt een uitstekende representatie van de hoogwaardige zorg en dienstverlening die GGMD biedt. Alle diverse doelgroepen kunnen nu eenvoudig en snel de informatie vinden die ze nodig hebben. Waar voorheen online niet alle diensten duidelijk zichtbaar waren, is het nu overzichtelijk en uitnodigend voor alle bezoekers.

De reacties vanuit de omgeving zijn positief. Het plan is om, na een bepaalde periode, alle feedback van de gebruikers te bekijken om zo de website verder te optimaliseren.

Met plezier en trots werkte ik mee, als creatief meedenker, binnen dit projectteam. Één van mijn passies is om mensen, die afhankelijk zijn van gebarentaal, te helpen in hun eigen taal.

Die kennis van de doelgroep, dove en slechthorende personen, heeft mij absoluut geholpen bij het maken van deze nieuwe website voor GGMD

Gedurende het hele project kwam dit naar voren; van het formuleren van de organisatie- en doelgroepbehoeften, de indeling van de website, het ontwerp, begeleiding van realisatie en creatie van de content.

Ook een website voor diverse doelgroepen en met veel informatie te maken? Ik bied praktische ondersteuning waar nodig.

Laten we
kennismaken!

Neem contact op