< Blog | Cases

In 6 stappen naar een doeltreffende en gebruiksvriendelijke website

Een website is niet alleen een digitaal visitekaartje maar ook een krachtig hulpmiddel om informatie te delen. Het is daarom belangrijk dat de site past bij de doelen van de organisatie én dat deze gebruiksvriendelijk is.

Prikt jouw website?

Een roos met doornen is als een prachtige website die niet gebruiksvriendelijk is. Mooi maar het prikt!

Wat vinden de bezoekers van je site? Weten ze meteen dat ze op de juiste plaats zijn als ze op je website belanden? Vinden ze snel de informatie die ze zoeken? Doen ze de gewenste acties? Of...prikt jouw website?

Ik begeleid jouw organisatie in zes stappen naar een gebruiksvriendelijke en doeltreffende website. Dit is toepasbaar op zowel nieuwe als bestaande websites.

Stap voor stap

Een websitestructuur en -ontwerp realiseren samen met Creatief Meedenker, hoe werkt dat? 

Stap 1

Meedenkgesprek

Stap 2

Ophalen doelen
en wensen

Stap 3

Informatie-
structuur en indeling

Stap 4

Gebruikerstesten

Stap 5

Ontwerp

Stap 6

Begeleiding van
webrealisatie

1. Creatief meedenken, afgestemd op jouw organisatie

In het meedenkgesprek bespreken we het plan van aanpak, afgestemd op de vraag vanuit jouw organisatie. We kijken welke informatie er al/nog nodig is en wat de doelen zijn. Aan de hand daarvan (en het beschikbare budget) stellen we vast welke stappen we doorlopen om de best mogelijke website te ontwikkelen.

2. Ophalen doelen en wensen (brainstorm en onderzoek)

Het ontwikkelen van een nieuwe website begint bij de basis, het in kaart brengen van doelen van de organisatie en behoeftes van de doelgroep. Ik haal deze informatie op in een strategische websessie, eventueel aangevuld met doelgroeponderzoeken.

Een strategische sessie helpt om (met alle belanghebbenden) een duidelijke strategie vast te leggen; met de doelen en gewenste functionaliteiten van de website.

Met gebruikersonderzoek gaan we voorbij aannames. Ik ga in gesprek met de doelgroep en stel ik vragen als: wat moeten ze op welk moment weten en wat is de beste weergave van deze informatie?

3. Informatiestructuur en indeling

De uitkomsten van de sessie en doelgroeponderzoeken geven de input voor het maken van de indeling van de website. Daarvoor maak ik een visuele informatie- en navigatiestructuur én indelingschets (wireframe).

In deze fase spreek ik regelmatig met gebruikers om te testen of de opbouw van de website logisch en natuurlijk aanvoelt en werkt. Dit is een doorgaand proces van testen en aanpassen met als resultaat een indeling van de website en een ontwerp van navigatiestructuur die aansluit bij de behoeftes van de uiteindelijke gebruikers.

4. Gebruikerstesten, werkt het concept?

Gebruikerstesten zijn onderzoeken waarbij personen uit de doelgroep gevraagd worden om informatie- en navigatiestructuur en/of het ontwerp te testen.

Tijdens deze tests vraag ik deelnemers om bepaalde taken uit te voeren op een interactief ontwerp van de website (prototyping) of met behulp van cardsorting informatie logisch in te delen. Ik zie hoe de testpersonen de website daadwerkelijk gebruiken, hoe ze denken en waar ze eventueel problemen ervaren.

Dit proces van testen en aanpassen zorgt voor een overzichtelijke indeling van de website en een ontwerp van navigatiestructuur die écht aansluit bij de behoeftes van de uiteindelijke gebruikers.

5. Ontwerp, de visuele uitstraling

Met de voorgaande stappen als grondige basis wordt het nu visueel. De gewenste uitstraling van de organisatie wordt als een sausje over de schetsen gegoten. Nu krijgt de opdrachtgever een idee hoe de uiteindelijke website eruit komt te zien.

Met het ontwerpen van de site hou ik rekening met o.a. de functionaliteiten die nodig zijn, digitale toegankelijkheid (WCAG), interactie-ontwerp, consistentie, duidelijke hiërarchie en responsief ontwerp.

6. Begeleiding van technische realisatie

Tijdens de indeling- en ontwerpfase werk ik samen met een externe webbouwer zodat het ontwerp en de functionaliteiten passen binnen elk gewenst/gekozen platform. Als het tijd is voor de technische realisatie draag ik het ontwerp over. Ik kijk regelmatig mee zodat het eindresultaat wordt zoals bedacht en gewenst.

Creatief werk

Een selectie uit mijn websiteportfolio:

Stroomopwaarts- website optimalisatie door Creatief Meedenker op basis van data analyse

Sociaal domein: Stroomopwaarts

In 2019 maakten we de website voor Stroomopwaarts, op basis van strategische brainstormsessies en doelgroeponderzoek.

Drie jaar later... en informatiebehoeftes zijn veranderd en het dienstenaanbod uitgebreid. Aan de hand van uitgebreide data-analyse gaf ik concrete verbeterpunten voor de website.

Ik maakte een geoptimaliseerd herontwerp van de homepagina (voor inwoners) en een herstructurering en -ontwerp voor de zakelijke kant van de website. Lees de casestudy.

Enkele kenmerken van dit project:
Rijswijks Lyceum en Van Vredenburch College - website ontwerp, onderwijs, op basis van gebruikersonderzoek

Rijswijks Lyceum en Van Vredenburch College

Na een websessie, gebruikersonderzoek en het opzetten van de informatiestructuur en het ontwerp hebben we testen uitgevoerd onder leerlingen. Tijdens zo'n test controleren we of de doelgroep de nodige informatie snel vindt en welke wijzigingen gemaakt moeten worden voor een optimale gebruikerservaring.

De website biedt ruimte voor actuele onderwerpen, interactieve indeling van de school, veel video's en foto's én met de opkomst van online Open Dagen directe links naar proeflessen.

Enkele kenmerken van dit project:
Website ontwerp - erfgoedbescherming - art salvage. Creatief meedenken

Erfgoedbescherming: Art Salvage

In een online websessie stonden we stil bij de strategische koers en identiteit van Art Salvage. Een werkvorm met gebruikersprofielen hielp om de behoeftes van de diverse doelgroepen vast te leggen.

Art Salvage biedt veel verschillende diensten aan. Deze plaatsten wij in een overzichtelijke informatie- en navigatiestructuur. Vervolgens, in het ontwerp, maakten we ruimte voor grote afbeeldingen, uitgelichte projecten, toelichting voor de vele diensten en een agenda voor de Art Academy.

Enkele kenmerken van dit project:

Zorgcentrum De Blanckenborg

Voordat online werken (tijdelijk) de norm werd deden we een strategische sessie op afstand (Lanzarote, Vlaardingen, Blijham). We haalden informatie op over de doelen en gebruikers van de website voor Zorgcentrum De Blanckenborg.

In het ontwerp hield ik rekening met de technische eisen binnen het bestaande intranetplatform. De vormgeving is voorzien van warme kleuren, persoonlijke quotes en sfeervolle afbeeldingen.

Enkele kenmerken van dit project:

*Deze projecten voerde ik uit namens en met het team van b creative agency

Het hele webproces, de begeleiding en regelmatige terugkoppeling ervaren we als zeer prettig en professioneel.

De websprint als opstart én de onderzoeken onder leerlingen en medewerkers zien wij als een echte meerwaarde voor het bereiken van onze doelgroep middels de nieuwe website.
Rijswijks Lyceum en
Van Vredenburch College
Review-afbeelding voor creatief meedenker: Rijswijks Lyceum Website ontwerp

Veel gestelde vragen

Samen werken aan een nieuwe websitestructuur en/of -ontwerp. Ik kan me voorstellen dat je daar nog wel wat vragen over hebt...

Wat is UX-design?

UX-design staat voor User Experience-design, oftewel ontwerp afgestemd op de gebruikerservaring. Je wil namelijk dat de personen die op je website komen daadwerkelijk de informatie vinden waar ze naar op zoek zijn; het liefst zo snel mogelijk en zonder irritaties (het voorkomen van: 'pfff ik kan het niet vinden' of 'waarom werkt dat niet?').

Om dat te bereiken zijn de volgende UX-design methodes mogelijk:

  • Vooraf de behoeftes van de doelgroep in kaart brengen (d.m.v. strategische websessie en/of doelgroeponderzoek)
  • Complexe informatie structureren, samen met (een aantal van) de uiteindelijke gebruikers
  • Gebruikerstesten, gedurende het ontwerpproces met behulp van een prototype
  • Gebruiksvriendelijk, responsive en inintuïtief ontwerp van visuele en interactieve elementen (UI-design oftewel User Interface-design)
  • Herkenbaar ontwerp (passend bij de huisstijl van de organisatie)
  • Contentstrategie: De inhoud van de website (tekst en beeld) afstemmen op de doelgroep

Meer informatie over deze methodes en wat dat betekent voor jouw organisatie? Ik vertel er graag meer over in een meedenkgesprek, neem contact op.

Wat is de meerwaarde van een strategische websessie?

Een strategische sessie helpt om (met alle belanghebbenden) een duidelijke strategie vast te leggen; met de doelstellingen en doelen van de website én de behoeften en verwachtingen van de doelgroep. Dit zorgt voor een gerichte aanpak en een website die beter aansluit op de doelen van de organisatie en wensen van de gebruikers.

Een creatieve en afwisselende brainstormsessie bestaat uit diverse werkvormen. Ik stuur het gesprek, luister naar alle input, verscherp doelen, ga de diepte in waar nodig en durf te vragen naar obstakels en kansen.

Tijdens de sessie worden belangrijke beslissingen genomen over het ontwerp, de functionaliteit en de inhoud van de website. Het voorkomt veelvuldige aanpassingen en herontwerpen later in het proces.

Hoe zet je veel, complexe informatie overzichtelijk op één website?

Het structureren van veel en complexe informatie begint bij het in kaart brengen van de behoeftes van de doelgroep. Met gebruikersonderzoek stel ik vragen als: wat moeten ze op welk moment weten en wat is de beste weergave van deze informatie?

Op basis van die uitkomsten maak ik een informatie- en navigatiestructuur. In deze fase spreek ik regelmatig met gebruikers om te testen of de opbouw van de website logisch en natuurlijk aanvoelt en werkt. Dit is een doorgaand proces van testen en aanpassen met als resultaat een indeling van de website en een ontwerp van navigatiestructuur die aansluit bij de behoeftes van de uiteindelijke gebruikers.

Daarna pas ik, op dit geraamte van de website, de huisstijl toe - het visuele webontwerp.

Waarom investeren in gebruikerstesten?

Gebruikerstesten zijn onderzoeken waarbij personen uit de doelgroep gevraagd worden om informatie- en navigatiestructuur en/of het ontwerp te testen.

Tijdens deze tests vraag ik deelnemers om bepaalde taken uit te voeren op een interactief ontwerp van de website (prototyping) of met behulp van cardsorting informatie logisch in te delen. Ik zie hoe de testpersonen de website daadwerkelijk gebruiken, hoe ze denken en waar ze eventueel problemen ervaren.

Dit proces van testen en aanpassen zorgt voor een overzichtelijke indeling van de website en een ontwerp van navigatiestructuur die écht aansluit bij de behoeftes van de uiteindelijke gebruikers. Net als beginnen met een strategische sessie zorgen gebruikerstesten voor een efficiënter en effectiever ontwikkelproces. Het voorkomt dus dubbel werk.

Hoe lang duurt het om een website te maken?

Het maken van een websiteontwerp, met alle hierboven genoemde stappen, duurt ongeveer acht weken. Dit is inclusief de gemiddelde doorlooptijd die een organisatie nodig heeft om intern feedback/akkoord te krijgen. Daarna gaat een externe webbouwer aan de slag met de realisatie.

Hoe zit dat met de technische realisatie?

Tijdens de ontwerpfase werk ik samen met een externe webbouwer zodat het ontwerp en de functionaliteiten passen binnen elk gewenst/gekozen platform. Als het tijd is voor de technische realisatie draag ik het ontwerp over. Ik kijk regelmatig mee zodat het eindresultaat wordt zoals bedacht en gewenst.

Richtlijnen voor digitale toegankelijkheid (WCAG) - hoe zit dat?

Voor websites voor overheden en de (semi-)publieke sector is het verplicht om te voldoen aan Nederlandse wet- en regelgeving omtrent digitale toegankelijkheid. Door te voldoen aan Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) wordt de website en de content toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek.

Voor de uitvoering van deze regels is een nauwe samenwerking tussen ontwerper en technische realisatie nodig. Als ontwerper heb ik ervaring met deze digitale toegankelijkheid regels.

Ik hou in mijn webontwerpen vaak extra rekening met deze beginselen zoals kleurcontrasten, witruimtes en leesbaarheid. Een website toegankelijk maken is niet voor elke organisatie verplicht maar, waar mogelijk, zeker wel wenselijk!

Ook complexe informatie te delen op een website? Een webontwerp of advies voor optimalisatie nodig?

Laten we
kennismaken!

Neem contact op